Iets met bomen en een bos. Ik kan me heel goed voor stellen dat een bruidsfotograaf kiezen voor menig bruidspaar bijna een hels karwei is. Er is tegenwoordig zo enorm veel aanbod, zoveel stijlen, zoveel prijsklassen. Bijna elke fotograaf heeft tegenwoordig wel een gelikte website, en het kan dan snel nogal overweldigend zijn om het kaf van het koren te schieten.
Op deze pagina zal ik wat tips geven over wat bij het kiezen van een bruidsfotograaf nou écht belangrijk is. Vele wegen leiden naar Rome, en wat ik vind, dat zal heus niet iedereen vinden. Maar met 15 trouwseizoenen achter de rug heeft mijn ervaring me wel het een en ander geleerd.
Zitten jullie er klaar voor? Koffie erbij? Daar gaan we.
Het is niet voor niks dat ik deze als eerste noem, want het is namelijk een goede en belangrijke eerste stap voor het kiezen van een trouwfotograaf. Picasso of Van Gogh? Of toch een Dalí? Allemaal schilders. Allemaal geweldige kunstenaars, getalenteerd en ervaren. De één is niet per direct beter dan de ander. Maar toch zijn de verschillen enorm. Het gaat allemaal om smaak.
Stijl is onder te verdelen in twee aspecten: stijl van fotograferen en stijl van belichting/nabewerking.
Stijl van fotograferen:De drie belangrijkste stijlen zijn: Traditioneel, journalistiek en editorial.
– Traditionele bruidsfotografie houdt in dat de fotograaf wat meer sturend bezig is om alle belangrijke momenten zo mooi mogelijk vast te leggen. De fotograaf zal dus wat meer prominent aanwezig zijn.
– Journalistiek is eigenlijk het tegenovergestelde. De fotograaf is heel onzichtbaar op de bruiloft en geeft eigenlijk nooit aanwijzingen. Dingen gebeuren zoals ze gebeuren, en het resultaat is soms daardoor wat ruwer en authentieker.
– Bij editorial ligt de nadruk veel meer op het mooie plaatje en op de styling. Er wordt wat meer geposeerd en in scene gezet, en er is veel aandacht voor bijvoorbeeld de trouwjurk, het bruidsboeket, de aankleding, enzovoorts.
Stijl van belichting/nabewerking: Dit bepaalt, los van hetgeen er gefotografeerd is, hoe de foto eruit komt te zien. Zeker ook in de nabewerking kun je een hoop aanpassen. Houden jullie van felle kleuren of juist wat meer matte kleuren? Van veel contrast of weinig? Van licht en luchtig of wat donkerder met meer drama? Worden er duidelijk (vintage) filters gebruik of is de nabewerking meer natuurlijk?
Sommige fotografen houden heel sterk vast aan één stijl, zowel in het fotograferen als de belichting en nabewerking. Maar er zijn ook fotografen die het combineren. Zelf fotografeer ik bijvoorbeeld voor – pakweg – 85% journalistiek met hierbij een klein stukje poseren (bij de fotoshoot) en af en toe wat mooie details vastleggen. Qua belichting en nabewerking houd ik ik van licht, het nodige contrast en volle kleuren. Ik heb een zwak voor mooi licht en fijne doorkijkjes. Maar mocht de situatie en locatie ertoe uitnodigen, dan vind ik het ook mooi om wat meer dramatische beelden te maken.
Een beetje aansluitend op het vorige stukje. Het is goed om jullie af te vragen wat jullie belangrijk vinden in jullie trouwfoto’s. Willen jullie mooie, echte momenten vastgelegd hebben? Of willen jullie vooral ook veel geposeerde foto’s of groepsfoto’s? Het is verstandig om een bruidsfotograaf te kiezen die qua stijl daarbij past. Maar ook andere zaken als: Hoeveel foto’s krijgen jullie? Wat is er verder bij de pakketten inbegrepen? Hoe snel levert een fotograaf zijn foto’s? Willen jullie een album en hoe gaat dan in zijn werk? Zulke vragen zijn altijd goed om jezelf af te vragen en ook om een fotograaf te zoeken die aansluit bij jullie wensen.
Natuurlijk speelt het budget een belangrijke rol bij het kiezen van een fotograaf. Logisch ook, want het gaat om flinke bedragen. Voor elk budget is er wel een fotograaf. Alleen adviseer ik om niet te zeer te beknibbelen op een fotograaf! Jullie denken misschien: “Ja dat is omdat je er zelf een bent!”. En hoewel dat niet gelogen is, is het niet de voornaamste reden. Na de bruiloft zijn jullie trouwfoto’s een van de weinige zaken, naast een stapel rekeningen en een trouwjurk die niet meer gebruikt wordt, die je echt aan je bruiloft overhoudt. Van mooie, waardevolle trouwfoto’s gemaakt door een topfotograaf kun je nog tientallen jaren nagenieten. En ook jullie ouders, grootouders en later jullie kinderen en kleinkinderen. Het zou toch zonde zijn om al die tijd tegen je trouwfoto’s aan te kijken met de gedachte: “Had ik maar…”. Bij een bruiloft zijn er geen tweede kansen. Huur daarom een fotograaf die weet wat hij doet en vooral die weet hoe belangrijk jullie trouwfoto’s voor de rest van jullie leven zullen zijn.
Toen ik zelf in 2007 mijn eerste bruiloften fotografeerde had ik – en dat zeg ik heel eerlijk – niet echt een goed beeld van wat ik aan’t doen was. Alles was nieuw, ik kon wel aardig plaatjes schieten maar écht onderbouwd was ik niet. Gelukkig heb ik die tijd overleefd zonder enorme flaters te maken. Maar het had heel goed anders kunnen zijn. Met die wetenschap in mijn achterhoofd kan ik jullie vanuit mijn hart adviseren: Huur een professionele fotograaf op jullie bruiloft. Dat meen ik echt. Een professional weet hoe een bruiloft eraan toe gaat. Hij houdt alles in de gaten en anticipeert op wat er komen gaat, zodat er geen belangrijke momenten gemist worden. Want nogmaals: er is geen tweede kans. Er is maar één eerste moment dat jullie elkaar zien, één eerste kus, en één openingsdans. Die moeten er gewoon goed op staan, klaar. Een topfotograaf heeft tig bruiloften meegemaakt en heeft verstand van van alles en nog wat. Van trouwjurken tot bruidsboeketten. Het is een geruststellende gedachte om iemand met veel ervaring op je bruiloft erbij te hebben. Daarbij zorgt een professionele fotograaf altijd goed voor zijn apparatuur, voor voldoende backups van jullie waardevolle foto’s, en zelfs voor een waardige vervanger mocht hij ziek zijn. Zo’n topfotograaf is niet goedkoop, maar zie het als een investering voor de toekomst. Een leven lang mooie herinneringen aan jullie grote dag.
Wellicht heel voor de hand liggend, maar altijd een goed advies. Alleen, waar moet je op letten? Het is tegenwoordig helemaal niet meer zo moeilijk en duur om een mooie website te hebben, dus het kan er nogal snel indrukwekkend uit zien. Maar een beetje kritisch kijken leert je al snel meer. Allereerst, bekijk de portfolio of blog/fotoseries. Let op of je voldoende verschillende bruiloften op de website ziet staan. Meer dan eens staan er maar een heel klein aantal bruiloften op de website, maar dan breed uitgemeten. Van een zelfde bruiloft staan er heel diverse foto’s op de website. Foto’s van verschillende hoeken, verschillende mensen, details, enzovoorts. Zo lijkt het alsof het verschillende bruiloften zijn, maar dat is niet zo. In een blog worden er vaak fotoseries getoond van losse bruiloften. Heeft de fotograaf flink wat verschillende blogs op de website, dan kun je deze fotoseries bekijken om een beter beeld te krijgen hoe een volledige dag eruit ziet, in plaats van alleen maar een paar mooiste beelden.
Bekijk zeker ook de informatiepagina’s op de website. Veel fotografen hebben een pagina met tarieven of pakketten. Die geven vaak al een goed beeld van wat de fotograaf biedt, zodat jullie kunnen kijken of het aansluit bij jullie wensen. Daarbij is er ook vaak een ‘over mij’ pagina, waarop jullie de fotograaf wat beter kunnen leren kennen. Op zo’n pagina krijgen jullie al een indruk van hoe de fotograaf is als persoon en wellicht ook alvast een beeld van of het een goede match met jullie is!
Misschien wel de belangrijkste van het hele relaas. Vandaar dat ik ‘m tot het einde bewaard heb. Een goede klik met je bruidsfotograaf is ongelofelijk belangrijk, onderschat dat niet. Wees er bewust van dat een fotograaf als buitenstaander aanwezig is om een hele belangrijke en persoonlijke dag met jullie mee te maken. Hij is aanwezig bij emotionele momenten, bij wild feestgedruis, bij het aankleden en wanneer jullie elkaar trouw beloven. Het is belangrijk dat jullie een fotograaf kiezen waarbij jullie je op jullie gemak voelen. Kiezen jullie een fotograaf met wie jullie een fijne klik hebben, dan zal deze persoon voor jullie meer voelen als een daggast. Iemand waarbij je je gewoon lekker voelt en jezelf kunt zijn. Uiteindelijk zorgt dat namelijk voor de mooiste en meest natuurlijke beelden.
Neem anders meteen even contact op. Ik ken nog wel een hele goede!
Foto: Carine Bea Photography