Informatie voor jullie newborn-shoot

Hopelijk hebben jullie net zoveel zin in de newbornshoot van jullie wondertje als ik!
We gaan er een mooie shoot van maken waarin jullie pasgeboren baby op zijn mooist wordt vastgelegd.

Om de shoot goed te laten verlopen en om jullie te laten weten wat jullie kunnen verwachten, geef ik hier alvast wat informatie en tips.

Wanneer wordt de shoot gehouden?

Newbornshoots worden zoveel mogelijk gedaan in de eerste 2 levensweken. En dat is niet zonder reden. In die weken zien ze er ten eerste nog echt als een pasgeborene uit. Een baby van een maand oud is al zo veel gegroeid, dat het al echt een baby is, en niet meer zo zeer een newborn. Daarbij slapen baby’s in het begin het meeste, en zijn er nog bepaalde reflexen zoals het ‘opkrullen’ van de baby waarvan bij de shoot geprofiteerd kan worden.

Hoe lang duurt een shoot?

Bij een newbornshoot is het vooral belangrijk om geen haast te hebben. Zelf plan ik ook altijd ruim de tijd in voor zo’n shoot. Gemiddeld duurt een shoot tussen de 2 en 3 uur. Hoe lang het uiteindelijk duurt, ligt meestal vooral aan de baby. De ene baby slaapt de hele tijd, en dan ben je vaak wat sneller klaar met de shoot. De andere baby is wat onrustiger en heeft meer tijd nodig om te kalmeren. Bij newbornshoots is geduld echt een schone zaak!

Moeten we zelf zorgen voor kleertjes en accessoires?

Dat hoeft niet! Ik neem zelf een heel assortiment aan mutjes, kleertjes, doekjes, onder/achtergronden, kratjes en mandjes mee waar we de shoot mee kunnen aankleden. Jullie hoeven maar voor 1 ding te zorgen: De baby zelf! Mochten jullie een creatief familielid hebben of een breilustige oma die iets leuks voor de kleine heeft gemaakt, dan kan dat natuurlijk altijd gebruikt worden bij de shoot.

2015-09-17_0001.jpg

Een tevreden baby is een rustige baby

En een baby die lekker rustig en ontspannen is, is natuurlijk hartstikke prettig om te fotograferen. Daarom is het het beste als de kleine vlak voor de shoot gevoed is. Het exacte tijdstip van de shoot pas ik daarom graag aan aan het slaap- en eetpatroon van de baby. Idealiter wordt de baby gevoed wanneer ik bij jullie thuis aankom en mijn spullen alvast klaar zet. Neem daarom de dag voor de shoot even contact met me op, zodat we een exacte tijd kunnen afspreken. Wat de ontspanning overigens ook kan bevorderen is een heerlijk badje. Ik word daar zelf ook altijd slaperig van ;-)

Voeding tijdens de shoot

Al heeft de kleine vlak voor de shoot het buikje vol gegeten, toch kan het gebeuren dat door alle ophef de baby weer wat sneller honger krijgt. Er is alle tijd voor een beetje extra voeding! In de tussentijd drink ik zelf dan ook graag een bakkie koffie, of zoek ik samen met jullie leuke spulletjes uit voor de volgende serie foto’s.

Lekker warm!

Een newbornshoot vindt bijna altijd plaats in de woonkamer. Omdat een groot deel van de foto’s gemaakt worden met alleen een luier aan en maar weinig kleertjes, is het een goed idee om de verwarming een paar graden hoger te zetten. Zo krijgt de kleine het niet koud tijdens de shoot, want dat willen we natuurlijk niet hebben.
Het is ook handig om een zacht dekentje bij de hand te hebben. Daar kan de baby lekker in opgewarmd worden tijdens het wisselen van de ‘set’ of waneer hij of zij even wat onrustig is. Leg bijvoorbeeld een dekentje op de verwarming neer, zodat het goed warm wordt. Zelf neem ik ook een kleine elektrische verwarming mee, waarmee het ook nog wat warmer gemaakt kan worden.

Poseren

Er zijn een aantal verschillende manieren om newbornfoto’s te maken. Zelf geef ik er de voorkeur aan aan om de baby lekker zijn eigen gangetje te laten gaan. De leuke gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal komen dan vaak vanzelf. Natuurlijk kan altijd een keer een armpje of een beentje verlegd worden, maar ik hou het graag zo natuurlijk mogelijk. Wat ik niet doe, is de baby echt laten ‘poseren’ door ze in een bepaalde houding neer te zetten/liggen, bijvoorbeeld met de handjes onder de kin. Zelf vind ik dat onnatuurlijk uitzien, een baby zou uit zichzelf immers niet snel in zo’n houding gaan liggen. Voor zulke foto’s moet je de baby in een bepaalde houding gaan forceren, en daarom is dat niet hoe ik te werk ga. Een baby is mooi van zichzelf, en die rare fratsen zijn dan ook helemaal niet nodig.

2015-09-17_0002.jpg

Een rustig muziekje mag best

Het is goed als de shoot in een rustige omgeving wordt gehouden, maar het hoeft absoluut niet muisstil te zijn. Een beetje geluid op de achtergrond, zoals bijvoorbeeld een rustig muziekje, is zelfs beter. De baby schrikt dan niet of minder wanneer er plotseling toch een wat harder geluid is.

Met het gezin op de foto

Willen jullie ook een keer samen met het kersverse gezin of eventueel met broertjes/zusjes op de foto? Dat kan natuurlijk! Zorg er dan alleen voor dat je gekleed bent voor de foto.

Geniet!

Een hele simpele maar o zo belangrijke tip voor jullie als ouders: Geniet! Geniet van de shoot, geniet van het moment. Geniet van de leuke, lieve, grappige gezichten die de kleine trekt. Geniet ervan wanneer die oogjes langzaam dichtvallen. En besef jullie dat deze mooie momenten voor jullie worden vereeuwigd. Dat neemt niemand jullie meer af, hoe snel zo’n baby ook groot wordt.

2015-09-17_0003.jpg

Hoe gaat het na de shoot verder?

Tijdens een shoot maak ik natuurlijk een hele hoop foto’s, teveel voor jullie om allemaal door te gaan bladeren. Thuis ga ik daarvan een voorselectie maken. Dit houdt in dat ik de mooiste foto’s alvast uitzoek. Deze voorselectie stuur ik dan onbewerkt naar jullie door, en jullie kunnen daarvan jullie 15 favoriete foto’s uitzoeken. Kunnen jullie maar niet kiezen, dan kunnen er altijd foto’s bijbesteld worden. Op basis van jullie gemaakte selectie ontvangen jullie dan van mij de factuur voor de shoot en eventuele opties (zie het kopje “opties” onderaan deze pagina). Is de betaling van deze factuur binnen, dan ga ik de uitgekozen foto’s met alle zorg nabewerken. Vlekjes, schrammetjes, huidschilfertjes en andere oneffenheden worden netjes weggepoetst, en verder worden bij alle foto’s zaken als kleur, contrast, belichting, enzovoorts bijgesteld. Zo zorg ik ervoor dat jullie een bewerkte fotoselectie van mij ontvangen waar jullie trots op kunnen zijn! De bewerkte foto’s ontvangen jullie uiteindelijk zowel in kleur als in zwart-wit in webresolutie (1080 pixels hoog). Wil je liever zelf afdrukken verzorgen? Dan kun je de benodigde bestanden in hoogste resolutie bijbestellen. Zie het kopje “opties” onderaan deze pagina. Van de uitgekozen maak ik een selectie die ik verwerk in jullie mini-album. Daarvoor kunnen jullie wel nog zelf de kleur voor de omslag uitkiezen. Jullie hebben de keuze uit de onderstaande kleuren. Tijdens de shoot kunnen jullie aangeven welke kleur jullie hebben uitgekozen.

Little_QT_Covers_1_1500
Opties

+ Foto’s in hoogste resolutie: Voor €99,- mag je 8 foto’s uitzoeken, die je vervolgens in hoogste resolutie ontvangt. Meer dan 8 hi-res bestanden bestellen kan voor €19,- per extra foto.
+ Extra bewerkte foto’s: Deze zijn te bestellen €35,- per 3, €49,- per 5 of €69,- per 10. Deze foto’s worden dan ook in de webstore toegevoegd, zodat je ze ook kunt bestellen.
+ Extra spreads in het mini-album: Als jullie extra bewerkte foto’s bijbestellen, dan kunnen jullie deze ook in het mini-album laten verwerken dmv. het toevoegen van extra pagina’s. Extra spreads (dubbele pagina’s). zijn aan te schaffen voor €5,- per stuk. Per spread verwerk ik gemiddeld 1-2 foto’s.
+ Foto’s op USB-stick: Voor €29,- ontvangen jullie de bestelde foto’s op een prachtige, houten USB stick.

(de informatie op deze pagina is onder voorbehoud van typfouten)
Chat
Kan ik je helpen?
Hoi! Kan ik helpen? :-)