Ondertussen is het alweer 2021. 21 jaar geleden sinds de hele millennium-paniek. Als we toen eens wisten wat ons in 2020 allemaal te wachten stond! We zitten bijna een jaar thuis nu, in een wereld waarin alles anders is. Geen lekkere etentjes, veel minder bruiloften, maar het ergste van alles: geen reizen. Ergens bracht zo’n bizar jaar ook veel goed. Veel tijd, rust, kalmte. Niet die haast van een druk en hectisch trouwseizoen. Niet de druk om alles op tijd af te krijgen. Veel quality time met mijn favoriete persoon in de wereld en mijn trouwe viervoeters. Ruimte voor nieuwe dingen en voor het maken van mooie plannen voor de toekomst. Natuurlijk was het een pittig jaar, maar ik ben iemand die daarvan dan toch ook de positieve kanten kan inzien.

Maargoed, dat reizen dus. Dat is wel echt een dingetje. Ik mis het. Enorm. Dat vertelt zeker ook iets over hoe verwend ik in de afgelopen jaren ben geweest met mooie reizen. Van Azië tot Zuid Amerika, van hete stranden tot koude gletsjers. Zoveel moois heb ik mogen zien en mogen delen met Carine. Dat zijn herinneringen die niemand ons ooit nog af neemt. En ik vind het ook leuk om die met jullie te delen. Ik hou erg van Azië. Eerder was ik al in Myanmar en India, en ik geniet heel erg van de (eet)cultuur van Azië.

Onder reis door Vietnam vond plaats in November 2019. Niet lang voordat de pleuris uitbrak, om het zo maar even plat te zeggen. Voor de mensen die topografisch net zo (zwak)begaafd zijn als ikzelf: Vietnam is lang en smal. Het is dus aan te raden om van zuid naar noord of vice versa te reizen. Wij kozen in elk geval voor de eerste optie, omdat we wilden eindigen met een bezoek aan Hanoi en Ha Long Bay. Begin November arriveerde we dus in Ho Chi Minh City. Saigon ook wel. Niet de mooiste stad met de fraaiste bezienswaardigheden, maar het gaf ons wel de kans om bij te komen van de lange reis en te wennen aan het ritme en de cultuur. Goed, ik zal jullie een ellenlange beschrijving van elke bezochte plaats besparen. Maar van Ho Chi Minh gingen we naar Phan Thiet, Nha Trang, Hoi An, Da Nang, Hué, Dong Ha, Phong Nha (mooooi!), Ninh Binh, Hanoi en tenslotte dus Ha Long Bang. Na een paar weken simpel te hebben gereisd trakteerden we onszelf op een luxe cruise door Ha Long Bay. Adembenemend mooi. Zo mooi, dat ik er nauwelijks foto’s van heb!

Het is niet gemakkelijk om de duizenden foto’s terug te brengen tot een schappelijk aantal. Ik heb evengoed een poging gedaan. Alle foto’s gemaakt met mijn compacte Panasonic Lumix GX-80 met de kitlens.

RUUDC Fotografie, reisfotografie, travel photography, vietnam, rondreis vietnam, travel vietnam, vietnam photography, vietnam photos, vietnam sights, vietnam bezienswaardigheden, reisfotograaf, reisfoto’s azie, ho chi minh, straatfotografie, zwart-wit fotografie

RUUDC Fotografie, ho chi minh, straatfotografie, reisfotografie, travel photography, vietnam, rondreis vietnam, travel vietnam, vietnam photography, vietnam photos, vietnam sights, vietnam bezienswaardigheden, reisfotograaf, reisfoto’s azie, ho chi minh, straatfotografie

RUUDC Fotografie, ho chi minh, vietnam, straatfotografie, markt ho chi minh

RUUDC Fotografie, reisfotografie, scooters in Ho Chi Minh stad, zwart-wit

RUUDC Fotografie, reisfotograaf, straatbeeld in Ho Chi Minh, bewaker, zwart-wit

RUUDC Fotografie, reisfotograaf, straatbeeld in Ho Chi Minh, kinderen spelen op straat, duiven voeren

RUUDC Fotografie, bitexco tower, ho chi minh

RUUDC Fotografie, phan thiet strand, beach, vietnam, mui ne

RUUDC Fotografie, fairy stream canyon, mui ne, phan thiet, vietnam

ruudc fotografie, vietnam, mui ne, phan thiet, boats, boten, zonderondergang, sunset with boats

ruudc fotografie vietnam travel photography, straatbeeld nha trang

RUUDC Fotografie, vietnam, conical hat, nón lá temple, silhouette

ruudc fotografie, street market fruits

ruudc fotografie, vietnam, da nang street market, da nang markt, street photography, straatfotografie

ruudc fotografie, vietnam temple, people, street photography, bai dinh pagoda