Trouwen is stiekem best een spannende bezigheid. Daarbij zijn er enorm veel keuzes die jullie moeten maken. Zoveel, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog ga ik jullie vertellen hoe ik op een bruiloft te werk ga. Zo zijn jullie wat betreft de fotografie in elk geval goed voorbereid!
Wat ik heel belangrijk vind, is dat jullie bij mij jezelf kunnen zijn. Daar doe ik ook mijn best voor. Zie me als een daggast die op jullie bruiloft aanwezig is. Ik maak soms een praatje met jullie of jullie gasten, maar verder hoeven jullie niet teveel op mij te letten. Kijk ook niet teveel in de camera, tenzij ik dat vraag. Ik fotografeer al 15 jaar bruiloften (zo’n 400 in totaal), en ik heb alles wel meegemaakt. Tijdens de trouwdag vraag ik ‘all access’. Dat houdt in: Ik ben overal aanwezig. Bij bruiden en bruidegommen tijdens de voorbereidingen, al dan niet in de blote kont, op het toilet, terwijl ze nog in bed lagen, in oude pyama’s, tijdens het scheren, wassen of met krulspelden in de haren en gezichtsmaskers op. Je kunt het zo gek en zo persoonlijk niet bedenken. En juist van dat soort momenten denken jullie later misschien: “Hé, wat tof dat daar foto’s van zijn.” Als jullie mij het vertrouwen en de vrijheid geven om dichtbij jullie te zijn, zowel letterlijk als figuurlijk, dan beloof ik dat jullie er een mooie herinnering voor terug krijgen.
Op de bruiloft zelf ben ik als een gast aanwezig. Ik probeer niet teveel aandacht te trekken en me gewoon met andere gasten te mengen door af en toe een praatje met ze te maken. Op die manier voelen mensen zich op hun gemak, en dat zorgt voor meer natuurlijke foto’s. Ik ga vooral journalistiek te werk. Mijn focus ligt op het vangen van spontane, echte momenten en expressies, zonder daarbij te dirigeren. Iemand die een traantje wegpinkt, een goede mop vertelt, lekker van zijn glas wijn geniet of een paar kinderen die verstoppertje spelen. Dat soort dingen. Maar zeker ook mensen die zich bescheuren van het lachen en totaal uit hun plaat gaan tijdens het feest. Ik maak voor jullie een epische sfeerimpressie, met af en toe wat overzichts- of detailfoto’s. Ik zet geen situaties in scène en ik grijp verder niet in, tenzij dat écht nodig is. De enige uitzondering hierop is de fotosessie met jullie tweetjes. Daarbij geef ik wel wat instructies, maar ook niet teveel! Het zorgt voor de mooiste foto’s als jullie gewoon lekker met elkaar bezig kunnen zijn. Ik zal hierin alleen aansturen wanneer nodig.
Tijdens de dag ben ik de enige professionele (ingehuurde) fotograaf. Een second shooter kan door mij worden geregeld. Wanneer jullie een video-team zoeken: Samen met Carine maak ik de mooiste trouwfilms. Wanneer er (amateur)videoteams aanwezig zijn, dan kan dat een invloed hebben op jullie bruidsreportage. Overleg dus even met me als jullie graag een videograaf op de bruiloft zouden willen hebben!
Ik fotografeer op zo’n dag heel wat verschillende mensen. Maar ik houd me niet zo zeer bezig met het maken van een gastenboek, van een aanwezigheidsregistratie. Sowieso is het moeilijk bij te houden wie ik allemaal op de foto heb gezet, en daarbij laten sommige mensen zich meer zien dan anderen.
Om ervoor te zorgen dat de voor jullie belangrijkste mensen duidelijk en samen met jullie in beeld komen, kunnen we een kort moment inplannen voor een paar groepsfoto’s. Een stuk of 10 opstellingen is het maximum. Grote lijsten met groepsfoto’s kosten veel tijd, dus het gaat ten koste van de tijd die jullie met gasten kunnen doorbrengen. Daarbij ben ik het meest in mijn element als ik echte, spontane momenten vastleg.
De standaard opstellingen zijn sowieso belangrijk: Het bruidspaar met de ouders, met de getuigen, gezinnen, ceremoniemeesters en eventueel met opa’s, oma’s of andere familieleden.
Als jullie dus groepsfoto’s willen, maak dan een kort lijstje van de opstellingen, en geef dit aan een ceremoniemeester.
De receptie/borrel is vaak een goed moment om de groepsfoto’s te maken.
Tijdens de rest van de dag richt ik mijn aandacht op het vastleggen van de mooie momenten en sfeer tijdens jullie dag. Het maken van geposeerde (groeps)foto’s beperk ik daarom tot het groepsfoto-moment en de fotoshoot met het bruidspaar. Daarbuiten maak ik geen geposeerde foto’s. Willen jullie voor jullie gasten toch een mogelijkheid aanbieden om wat meer samen op de foto te gaan, huur dan mijn photobooth!
Tijdens het diner eet ik graag met jullie mee. Het is voor mij namelijk de enige gelegenheid om ook te eten. Ik vraag dat er voor mij een voedzame maaltijd geregeld wordt. Dit is belangrijk, omdat een hele dag fotograferen flink wat energie en concentratie kost. Het beste moment voor mij om te eten is tijdens het hoofdgerecht, zodat ik ook ongestoord kan opladen. Ik kan bij de gasten aan tafel zitten, of apart. Wel blijf ik graag in de buurt, zodat ik snel kan reageren op bijvoorbeeld een onverwachte speech. Tijdens het diner bereid ik me ook voor op het feest. Ik bekijk de feestzaal en zorg ervoor dat mijn apparatuur en flitsers klaar staan om het feest vast te leggen.
Tijdens het feest geldt hetzelfde als de rest van de dag. Ik maak van allerlei kanten foto’s. En sja, de mensen die het hardst feesten, komen het vaakste in beeld! Maar ook hierbij zal ik mooie overzichtsplaten maken van het totale feest en een te gekke sfeerimpressie maken van jullie knalfeest.
Na thuiskomst rest mij een heel belangrijke taak, namelijk het zorgen voor goede backups. Dat begint al tijdens het fotograferen, waarbij mijn camera’s zo zijn ingesteld dat alle gemaakte foto’s twee keer worden weg geschreven. Als ik thuis kom van een bruiloft, hoe laat dan ook, het allereerste wat ik doe is zorgen dat de foto’s gebackupt worden. Niet één keer, maar in totaal worden van alle foto’s 5 kopieën gemaakt, waarvan één in de cloud. Op deze manier is de kans dat er iets mis gaat en dat ik data verlies te verwaarlozen. Maar ik heb liever vier backups teveel dan één te weinig.
Tot zover mijn werkwijze!