Voor het verzenden van foto’s maak ik gebruik van Wetransfer. Dit is een gemakkelijke, snelle en veilige manier om foto’s te kunnen versturen die te groot zijn om via e-mail te versturen.
Hoewel het in feite heel gemakkelijk is, wil ik in deze Wetransfer handleiding toch even uitleggen hoe het downloaden van foto’s in zijn werk gaat.
Voordat je de foto’s downloadt, is het belangrijk om te weten dat het downloaden van foto’s via Wetransfer niet goed lukt via een smartphone of tablet. Gebruik hiervoor dus een computer of laptop.
Het begint allemaal met een e-mail bericht van Wetransfer, met de titel ‘info@ruudC.nl heeft je een bestand gestuurd via Wetransfer‘. Dat ziet er bij mij uit zoals bovenstaande foto’s. Het kan zijn dat het er op jouw computer iets anders uitziet, maar het zal grotendeels hetzelfde zijn. In dit e-mail bericht zijn de volgende punten het belangrijkste:
– De ‘Download’-knop: Door op deze knop te klikken word je naar de Wetransfer website gestuurd. Zie stap 2.
– ‘Bestanden ( .. MB totaal)’: Hier staat een opsomming of een gedeeltelijke opsomming van de bestanden die ik je stuur. Soms zijn dit bestanden op met ‘.jpg’ op het eind, en soms met ‘.zip’
– ‘Wordt verwijderd op’: Dit is de uiterlijke datum waarop de foto’s kunnen worden gedownload. Vergeet dus niet op tijd de foto’s op te slaan!
‘We zijn er klaar voor’! Wanneer je op de ‘Download’ knop in het mailtje hebt geklikt, kom je uit op deze pagina. Hier geldt ook weer: De pagina kan er op jouw computer iets anders uitzien. Ook kan er een andere foto in de achtergrond staan. Maar hier is de ‘Download’ knop natuurlijk het belangrijkste. Klik erop om het downloaden te beginnen.
Als je op de ‘Download’ knop hebt geklikt, krijg je tijdens het downloaden van de foto’s het volgende scherm in beeld:
De foto’s worden gedownload! Afhankelijk van je besturingssysteem (Windows of OS X) krijg je een melding wanneer het downloaden voltooid is. Krijg je geen melding? Dan kun je waarschijnlijk in de ‘Downloads’ map op je computer zien of het downloaden klaar is.
Ga naar de ‘Downloads’ map. Op mijn computer (Mac – OS X) ziet dat er als volgt uit:
(bij een Windows computer of laptop zal dit er anders uitzien).
In je ‘Downloads’ map kun je 2 dingen aantreffen:
– Een map met daarin de foto’s. Deze map heeft normaal gesproken een naam die voor jullie duidelijk is. Bij bruidsparen zijn dit de namen van het bruidspaar, bij newbornshoots is het de naam van de baby, etc. Dubbelklik op de map om daarin de foto’s te zien. Afhankelijk van het type fotoshoot kan het voorkomen dat je binnen deze map nog eens 2 mappen vindt met titels als ‘Met logo – uitsluitend voor (offline) prive-gebruik’ en ‘Met logo – voor online gebruik (oa. Social Media). Klik op 1 van deze mappen om de foto’s te bekijken. Binnen deze mappen vind je ook een PDF bestand met wat belangrijke informatie. Vergeet dit niet even door te lezen.
– Staat er in je ‘Downloads’ map geen map met foto’s? Dan staat er waarschijnlijk een ZIP bestand, dat nog even ‘uitgepakt’ moet worden. Dit kun je normaal gesproken doen door er dubbel op te klikken. Er verschijnt dan meestal vanzelf een map met daarin de foto’s.
Vergeet niet de foto’s naar een veilige plaats te kopiëren! Het beste kun je een aantal kopieën van de foto’s maken. Doe dit niet alleen op je computer, maar ook bijvoorbeeld op een USB stick of een externe harde schijf. Maak je gebruik van Dropbox of een andere opslagdienst? Zet hier dan ook een kopie van de foto’s neer, zodat je de foto’s weer terug kunt halen in het geval van een kapotte of gestolen computer of laptop.